Op naar Duitsland !

18 augustus 2024 - Emmerich am Rhein, Duitsland

De kop is eraf. Gisteren zijn we vertrokken voor een grote fietstocht. Eerst was het plan om naar Wenen te fietsen en terug te gaan per trein. Maar vanwege de vele overstromingen in het voorjaar hebben we dat plan laten varen. En gezien de recente dramatische overstromingen in Wenen lijkt dat een goede beslissing te zijn. Wij zijn niet zo van leedvermaak…

Gisteren zijn we via de Willemsbrug en Dordrecht met de pont naar de Brabantse Biesbosch gereden. Een prachtige route en het leuke was dat even vóór Werkendam we langs het nieuwe huis van Paul van den Berg (oud galeriehouder van galerie Poonberg in Kralingen) reden. Hij had al een paar keer gevraagd om een keer langs te komen, dus hebben we dat nu ook gedaan. Hij heeft een huis met een enorme schuur gekocht van 17 meter hoog en is al maanden bezig die helemaal duurzaam te verbouwen, isoleren, enz. Er komt ook weer een galerie, een atelier voor hemzelf en boven twee b&b’s. En vanaf de zolder heb je een fenomenaal uitzicht  over het hele gebied. Hij heeft 35.000 straattegels gekocht en daar worden leuke ronde muurtjes, trapjes, etc. van gestapeld. In de verte heeft het iets weg van de Eco-kathedraal van Leroy in Mildam. Verder gingen we met een piepklein pontje, waarop onze bepakte fietsen ternauwernood pasten, met drie man ‘personeel’, over naar de overkant waar Slot Loevestein ligt. Dat is mooi natuurlijk, maar de weg daarna was zelfs onwaarschijnlijk mooi. Slingerende wegen langs uiterwaarden met oude bomen, plasdras gebieden, moerassen en oude lage dijkjes. Om 17:30 uur waren we bij ons ‘Vrienden op de Fiets’ adres in Zaltbommel.  Het leuke van Vrienden op de Fiets is dat je bij de meest uiteenlopende mensen thuis komt. Soms in kleine huizen, maar meestal in grote huizen met eigen badkamer en toilet. Soms is het ook een beetje eigenaardig. Dit keer kwamen we bij een huis dat in principe te koop staat. De eigenaar begon een heel verhaal over een boze buurman die hem in de wielen reed waardoor deze man slecht een gedeelte kon verkopen. Dat interesseerde ons natuurlijk niks, maar al gauw bleek dat hij z’n zaakjes ook niet op orde had. De muren stonden scheef, de kozijnen hadden houtrot, kale vloeren. Maar goed, er was een goed bed en een douche/wc, dus we vonden het best. 73 km gereden.

Vanmorgen om 08:45 uur vertrokken. Ook nu weer heerlijk langs het water - dit keer de Waal - gereden met ook hier weer prachtige uiterwaarden en zijarmen van de rivier. Veel banken op zo’n dijk, dus weer lekker zelf koffie gezet. Gisteren was het erg warm en vandaag was het bewolkt en wat frisser, maar prima fietsweer. We zitten nu in een hotelletje in Emmerich. 93 km gereden.

Nog even over onze route. We zouden oorspronkelijk een route rijden die twee Rotterdamse meiden eerder hebben gereden. Via Hamburg naar Berlijn. Maar omdat we geen zin hadden om met volle bepakking door een grote stad te rijden, hebben we dat geschrapt en de route iets aangepast. De route van gisteren hebben we zelf gemaakt omdat de Rotterdamse meiden langs de snelweg naar Gorinchem gingen (wie gaat er voor z’n lol langs een snelweg rijden??) en vandaag bleek ook nog dat de route niet secuur is. Je volgt niet een pijltje, zoals bij Komoot of TomTom, maar het zijn globale rechte lijnen en dat is vooral in steden lastig te volgen. Daarbij kwam dat ze het laatste stuk ook weer langs een autoweg fietsten. Dus vandaag hebben we de hele route herschreven en gaan nu onze eigen weg. Morgen fietsen we langs de Lippe verder. Onze volgende stop is weer een Vrienden op de fiets adres.