Interessant gebied

5 september 2026 - Kehl, Duitsland

Vanmorgen zat er een hele groep hoog-bejaarden, in ieder geval ouder dan wij 🤭, in de ontbijtzaal. Alle garages stonden vol met hun fietsen om ze op te laden. Toch wel leuk dat zij op pad gaan met zo’n grote groep, als je bedenkt dat de meeste Duitsers zich alleen willen inspannen om bij de ijssalon te komen…..

Vanmorgen vroeg had het zelfs geregend! Dat was lang geleden. Het was zwaar bewolkt en om 09:45 uur zou er nog een buitje komen. Dat klopte, maar dat was alleen maar wat gedruppel. We reden weer op hetzelfde pad als gisteren, maar dit keer was het interessanter. Nu reden we op de hoge dijk met de Rijn links van ons en aan de rechterkant plassen met begroeiing (waterberging). Verderop zagen we een bord waarop stond dat ze de zomerdijk langs het water op sommige plaatsen gingen verlagen, zodat het water erdoor kon stromen bij hoogwater en dat er een soort moeras ontstaat tussen de zomer- en de winterdijk. Je kunt daar dan uiteraard ook niet meer rijden. Een ontzettend goed initiatief. Je kon de werking hier en daar al zien.
De Rijn is hier breed en traag en om de zoveel kilometer staat er een bord: Vorsicht, Wehranlage. Wij vroegen ons al af wat dat was, maar dat is een soort drempel over de hele breedte van de rivier waar het water naar beneden valt. Niet veel, één à twee meter, maar je kunt daar dus niet varen of zwemmen. Kanoën kan wel, maar dan moet je de kano over de weg naar het ondiepere gedeelte dragen. Een soort klünen, dus.

Omdat alle banken op de dijk in de felle zon stonden, zijn we naar de weg die beneden loopt gegaan. Daar waren ook geen banken, maar wel schaduw. Nadat we wat gegeten hadden wilden we weer terug de dijk op. Maar de weg was daar compleet afgesloten door een slagboom en daarnaast grote stenen, met een bord: verboden toegang, privé terrein. Het bleek van een jachtclub te zijn. Wij waren toch echt niet van plan dat hele eind terug te gaan, dus onze tassen er maar weer afgehaald, onze fietsen erlangs gewurmd en weer opgeladen. En de dijk weer op zodat we onze route konden vervolgen.

Omdat er op sommige plekken langs de Rijn gigantische fabrieken staan, moet je soms een heel eind omrijden voordat je weer langs het water komt. Je komt dan door hele leuke dorpjes, met heel veel vakwerkhuisjes. Om 16:30 uur waren we in ons hotel in Kehl. Geen stad om naar toe te gaan voor vakantie maar het hotel is heel leuk. (Hotel Dormio). En we hebben vanavond lekker bij een Griek gegeten 84 km gereden.

Morgen naar Karlsruhe.

Maak je reisblog advertentievrij
Ontdek de voordelen van Reislogger Plus.
reislogger.nl/upgrade