-22 graden

11 september 2024 - Hövelhof, Duitsland

Vannacht is er weer een gordijn van regen voorbij gegaan. Vooral in de vroege ochtend hoosde het even. Plus een loodgrijze lucht. En toen waren we nog niet buiten geweest…… het wordt niet warmer dan 12 graden. Een week geleden was het 34 graden; het is dus 22 graden kouder. En dat is geen fijn fietsweer. Dus veel laagjes over elkaar, alle regenkleding aan en karren maar. ‘Gelukkig’ stond er weer veel klimwerk op het menu en daar word je warm van. We komen weer in de streek waar ook overdekte banken zijn en daar hebben we tweemaal dankbaar gebruik van gemaakt. Eén van onze waterflessen was lek dus maar gauw een nieuwe aangeschaft. Er was ook weer eens een opbreking. Een vrachtwagen stond precies op ons fietspad. Aan de ene kant was een greppel en aan de andere kant een net geploegde akker. Olphaert wilde terug, maar ik zei: niks daarvan, dit stond niet aangegeven. Toen we langszij de vrachtwagen kwamen door de blubber zei de chauffeur dat we moesten oppassen voor de graafmachine, met zijn vervaarlijk zwaaiende bak. Daarna moesten we de straat oversteken, maar dat pad stond bezaaid met vrachtwagens en auto’s. Daar konden we met geen mogelijkheid langs. Dus toch maar een andere weg gezocht, wat niet zo gemakkelijk was. Veel pittige buien over ons heen gekregen, maar het was wel een mooie route, dankzij de ontelbare klimmetjes. We hebben ook iets heel bijzonders gezien: de Externsteine. Een zandsteenformatie van 13 rotsen die uit het niets uit de grond lijken te zijn gekomen. Niemand weet het ontstaan hiervan. Sommige zijn 38 meter hoog. Op één ervan staat het oudste steenreliëf in Duitsland, van de kruisafname van Jezus. Een wonderlijk geheel. Heel jammer is dat hier ook weer een pretpark van wordt gemaakt. Je kunt, uiteraard na betaling, via een trap en lelijk hekwerk helemaal naar boven lopen en weer terug…. Om de sfeer nog een beetje te verzieken stond er een leraar met drilstem zijn leerlingen te overhoren. Ze kunnen zo het leger in. Gelukkig scheen daar de zon even, dus snel een boterhammetje gegeten. En weer verder, heuveltje op, heuveltje af. We zagen nog net een hert parmantig oversteken en bleef lekker in de berm staan knabbelen aan het gras. Het laatste uur hebben we lekker door kunnen knallen want het lijkt erop dat de klimpartijen voorbij zijn. We hebben een grappig hotel in een onooglijk stadje uitgezocht. Geen restaurant te bekennen. In het hotel konden we niet eten want ze hadden ruhetag. Volgens de hoteleigenaar zat er een Griek op een kilometer lopen. Wij daarheen, maar die was dicht omdat ze op vakantie waren. Nog gevraagd aan een inwoner of er nog ergens iets te eten viel, maar die kon ook niets bedenken….. Toen bleek er naast een grote supermarkt een grillhouse te zitten. Wij toch maar even gevraagd of ze heel misschien iets zonder vlees hadden en warempel, dat was zo. Dus dat hebben we daar - ook weer in zo’n sfeerloze tent opgegeten. Morgen willen we naar een echt restaurant!!

Vandaag 77 km gereden.

1. Linda Scheidler:
    12 september 2024
    Goedemorgen beidjes, nou wat het weer betreft hier was het ook regen ☔️ flinke buien momenteel 08.15 uur gevoelstemperatuur 8 graden dus voor mij een beetje brrr weer even wennen . Een goede rit verder en hopelijk een droge dag voor jullie. 👋👋👋