Weer thuis

7 september 2025 - Rotterdam, Nederland

Na Bedum vertrokken richting huis. Eerst in Groningen een broodje en koek gekocht bij Van Eigen Deeg. Daarna over een soort fietssnelweg richting Peize. Wind tegen langs een autoweg, maar na Peize werd het leuk. We hebben een hele tijd de LF 9, de NAP 0 route gevolgd. Mooie kleine weggetjes door het Fochteloër Veen en daarna heel lang door het Drents-Friese Wold. De hei stond nog volop in bloei. Een geweldige route. Geslapen in Noordwolde (Fr.) vreemd stel, ze wauwelden maar raak. Kwamen uit het westen maar zo te horen voelden zij zich hier niet echt thuis. Douche en wc waren nogal krakkemikkig. Voor toiletbezoek 's nachts zou je door een zandbak moeten - een nog niet geplaveid plaatsje. Daarom stond er een emmer op onze kamer....We zouden meeëten; was geen succes. Wij kregen een gepaneerde kaasburger met aardappelkoekjes (uit pak) en een beetje sla voor 4 personen. Toe twee potten yoghurt; keus uit twee smaken. Toen begon het geleuter/geklaag opnieuw. We hebben maar gezegd dat wij nog een adres moesten zoeken, wat ook zo was. Het bed was goed, dus lekker geslapen. 75 km gereden.

Ontbijt was prima. Om 9 uur weg en toen begon het te regenen. Snel weer droog. Maar rond 11 uur begon het te gieten. Heeft wel een tijd geduurd. 's Middags gelukkig droog. Maar de hele weg windkracht 4 met windvlagen van 5. Dat was geen pretje, zeker niet ca. 10 km op een dijk! Weer veel langs autowegen gezeten. Alleen het begin en eind van de route waren mooi. Het laatste stuk in een bos, dus dan voel je de wind veel minder. Geslapen in een luxe tuinhuis bij leuke mensen. Om de hoek is een Chinees, dus…. 79 km gereden. Heel lang gezocht naar een adres in Utrecht en 's avonds, na het eten, gevonden.

Mooie blauwe lucht met zon. Heerlijk fietsweer. Eerste 25 km door de Kroondomeinen gefietst. Bij Putten werd het weer minder. We moesten ook een stuk omfietsen bij Nijkerk voor een opbreking. Dwars door zo’n immens dozenpark, vreselijk. Het laatste stuk werd het weer mooi, door het Speulder- en Sprielderbos en Soesterduinen. Hier stond de hei ook nog in bloei. Het mooiste is ervan af, maar het ziet er nog steeds prachtig uit. Gelukkig heeft de hei zich hersteld want het heeft er wel eens slechter voor gestaan. Vanaf Amersfoort hebben we 17 km op een brede fietsstraat gereden. Gelogeerd in Lunetten (Utrecht). We konden hier ook eten en dat kwam goed uit want tussen 18 en 19 uur heeft het geonweerd met enorme buien. Dan zit je liever binnen. Lekker gegeten. 78 km gereden.

Op het laatste traject zouden we mooi zonnig weer hebben. Mis! We gingen weg met....regen. Dit ritje kennen we goed, we rijden dit vaker. Rond de middag zou er regen komen. En dat klopte! Enorme donkere wolken kwamen dichterbij. We zaten een boterham te eten en ineens barstte het los. Gelukkig konden we daar een beetje schuilen. Ondanks de pikdonkere luchten hebben we het verder droog gehouden. Wel weer wind tegen, zoals bijna de hele reis. Alleen de eerste dagen hebben we de wind in de rug gehad. Maar we zijn ook wel wat gewend.

Thuis gekomen zagen we dat ons balkon mooi geschilderd is.

In totaal hebben we 2.032 km gereden. Het laatste stuk, van Bedum naar huis, hebben we iets kortere ritten gemaakt en dat is ons goed bevallen. Dus als we volgend jaar weer een grote tocht gaan maken, dan gaan we dagelijks tussen de 75 en 80 km rijden met wat meer rustdagen. De leeftijd gaat toch ook meespelen.

Dank voor jullie reacties en wellicht tot volgend jaar.

1. Famke:
    7 september 2025
    Toch een soort van grand finale met dreigende wolken, harde wind, genadeloze druppels, rebbelende hosts en een geschilderd balkon als kers op de taart. Goed gedaan en rust lekker uit! Liefs, 🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♀️
  2. Antje:
    8 september 2025
    Goed dat jullie weer thuis zijn. Genoten van jullie reisverhalen. Groetjes